by Macolaus
In articolul anterior, faceam o introducere in analiza psihometrica a societatii noastre moldovenesti si a factorilor care o influenteaza.
Ca sa revin asupra pragmatismului ca ansamblu al unor caractere (majoritar) absente din codul social al moldovenilor, trebuie sa remarc de asemenea viziunea relativ scurta a proiectiilor noastre mintale. Daca ar fi diferit, de ce la 20 de ani dupa declararea independentei si suverantiatii acestei tari, n-am facut azi nici un pas inainte, atat din punct de vedere socio-economic, cat si politic. Dar si din multe alte perspective. Miopia si stangacia noastra ca popor independent si autoguvernat este bine atestata la nivel european - suntem cel mai sarac si inapoiat stat din Europa geografica. Inferioritatea noastra vizavi de occidentalii capitalisti este consemnata atat statistic cat si in raporturile noastre sociale cu ei. Aplecam capul in fata lor ori de cate ori ne-o cer, tot felul de proiecte la nivel national, regional, public sau privat sunt aprobate in majoritatea cazurilor, fara a aplica un discernamant real pentru prognozarea rezultatelor scontate.
Efectele insa nu intarzie sa apara si nici macar atunci multi dintre noi nu realizeaza cine este responsabil pentru sechelele devastatoare ale implicarii ''altruiste'' vest-europene. Suntem din proprie vointa si acceptiune orbi si impotenti in fata agresiunii subversive a acestor forte, suntem victime inconstiente, carora li s-a injectat un tranchilizant cu o psiho-momeala dulce - euro-integrarea. Ne-o striga in gura mare liberalii si democratii si pentru a mentine echilibrul la acest nivel si actuala putere guvernanta. Dar ne-am intrebat vreodata care este pretul eventualei euro-integrari? De ce unele popoare nordice si-au mentinut independenta economica sau financiara vizavi de UE. Cazul concludent al Elvetiei ne poate spune si mai multe la acest capitol. Pentru cei care vorbesc limba franceza, gasiti aici discursul revelator al unui Elvetian bine cunoscut, parinte fondator al grupului ''Swatch'', Nicolas Hayek.
Sa revin insa la subiectul initial.
Suntem resemnati si superficiali ca oameni. Gandim si vedem lucrurile superficial.
Cei mediocri o vor recunoaste in sinea lor, cei mai rasariti vor recunoaste ca li se poate atribui aceasta specificare multora dintre cunoscutii lor.
De naivitatea si superficialitatea noastra profita cei care dispun de calitati diametral opuse, ne inrobesc si ne paraziteaza. Iar noi acceptam fara sa scoatem o vorba jugul bine ambalat si inhamat solemn. Saracia si mizeria in care traim afecteaza tinerele generatii care isi formeaza arhetipuri sociale in baza elementelor care ii inconjoara, continuand aceasta hibernare generalizata pe un termen indefinit. Chiar daca genofondul moldovenilor este unul destul de sanatos, el este sculptat si reliefat de mediul nostru extern, alterat de virusul perpetuu al decadentei acestei tari care nu mai are puteri sa se scoata din propriul sicriu.
va urma.
1 Comment:
-
- Anonim said...
03 septembrie, 2011 08:51Nu uita de robia imperialista de 200 de ani. De asemenea, amintesteti ca o natiune fara intelectualitate nu poate propasi in plan social si cultural national. A ajuns Basarabia un cuib de un colorit national divers, fiecare cu interese egoiste economice si sociale. Din nenorocire pentru noi, leaganul nostru a fost asezat la o rascruce prea importanta pentru marile puteri despote a acestei parti a lumii. Dar nimic nu ne poate impedica sa ne desvoltam orizontul spiritual si sa educam copiii nostri in spirit crestin.
Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Subscribe to:
Postare comentarii (Atom)