O PSIHANALIZA A SOCIETATII MOLDOVENESTI (I)

by Macolaus

Vorbeam intr-un articol precedent despre factorii care determina o oarecare stagnare a dezvoltarii laturii sociale in Republica Moldova. Subliniasem atunci cateva aspecte degradante tipice care pot fi observate cu ochiul liber in comportamentul in societate a conationalilor nostri, sau cel putin la cei mai multi dintre ei.

Vreau astazi sa fac o analiza a psyche-ului societatii mai mult decat a moralitatii acesteia. Si aceasta pentru ca am eu impresia ca a doua se alimenteaza din apele primeia. Rezultatul final il putem contempla la o simpla rotatie in jurul propriei axe cuplata cu o trecere in revista a tot ce am putut culege ca informatii relevante.

De multe ori incercam sa justificam starea dezastruoasa in care se afla Moldova astazi aducand tot felul de banalitati de argumente care de mult au incetat sa convinga pe cei care privesc treaz lucrurile. Nu este de vina istoria, nu este de vina nici mostenirea lasata de sistemul si ideologia comunista, sau reverberatiile pozitiei geostrategice a tarii noastre si impactul tendintelor expansioniste ale imperiilor de altadata si ale celor de astazi.

Sa privim lucrurile in fata : de vina suntem noi - ceea ce suntem sau ceea ce n-am fost niciodata.

Pragmatismul. Cea mai notabila absenta din totalitatea valorilor care alcatuiesc caracterul tipic al unui om - pentru omul moldovean este pragmatismul, in opinia mea desigur. Fie ca e din indolenta, ignoranta, indiferenta sau apatie - dar multi dintre noi refuzam in cel mai stupid mod si de cele mai multe ori sa depunem un efort mental sau fizic pentru a gasi cai mai eficiente de a ne solutiona problemele personale si a celor din jur. Refuzam sa luam un ragaz si sa analizam metode care ar eficientiza lucrul nostru, relatiile noastre, care ar rationaliza cheltuielile noastre; care ne-ar face mai productivi, mai aclimatizati in lumea in care traim - care ne-ar pune pe acea banda rulanta a evolutiei alaturi de alte natiuni si ne-ar evita sa alergam cu viteza melcului din urma ei, gafaind si adancind tot mai mult distanta care ne separa.

Observ asta oriunde. Sunt sigur ca fiecare din noi poate aduce numeroase exemple, sau chiar de maine vom putea sa notam cateva. Si asta pentru ca tara asta ruleaza cu iuteala troleibuzului accidentat absolut impotent alaturi de TGV-ul societatilor constiente. Productivitatea noastra, evaluata statistic, este dramatic de redusa pe orice segment al economiei nationale, dar in primul rand in agricultura.

Si problema de baza este ca o tara care nu avanseaza cand toate celelalte o fac, nu doar stagneaza, dar mai si reculeaza; pentru ca in mod constant pierde pozitii importante si ajunge sa fie un balon spart care nu va mai putea urca vreodata.

Desigur ca e foarte usor sa critici instalat comod in fotoliu in fata pc-ului. Si totusi, oare n-avem dreptul sa incriminam responsabilii, managerii, administratorii nostri, de atitudinea si rigoarea carora depinde celula economica pe care o gestioneaza, iar de eficienta regrupata a acestor celule - caracterul evolutiei sau involutiei unui stat? De ce nu inteleg unii ca odata intrati in jocul asta, nu trebuie sa fie o bariera in fata fluxului ascendent, dar o forta care sa contribuie la accelerarea lui. Nu trebuie sa fii o piatra de moara antrenand prin laxismul economic al intreprinderii tale stagnare in ramura in care te afli. Recesiunea economica pe care o cunoaste planeta in aceasta perioada este cel mai bun indicator al randamentului intreprinderilor si al capacitatii lor de adaptare, de inovare si relansare, atat pentru gestionari cat si pentru echipele pe care le guverneaza. Este examenul pe care trebuie sa-l treci. Sau pleci.

Cat de greu acceptam noi sa ne asezam in jurul unei mese rotunde, sa luam un creion si o foaie si sa incepem sa schitam prin concertare un plan strategic, insotit de previziunile financiare si anticiparile estimative ale activitatii economice? Cat de greu ne decidem sa ne rezervam timp si sa renuntam la ideea limitativa despre noi ca specialisti desavarsiti si sa mergem la biblioteca sau oricare alt spatiu dotat cu literatura tehnica si sa incepem nu doar a trece cu privirea, dar a studia/restudia minutios in scopul identificarii ideilor vechi-dar-mereu-noi.


va urma.

2 Comments:

  1. Anonim said...
    foarte interesant...
    propuneti fiecare solutii pentru a ne face societatea mai buna..si pe noi insine
    Anonim said...
    Do you people have a facebook fan page? I looked for one on twitter but could not discover one, I would really like to become a fan!

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire