by Macolaus

Au trecut 68 de ani de la ocuparea Basarabiei de catre regimul sovietic. Un regim totalitar, despotic, criminal, care a supus populatia bastinasa celor mai teribile terori si abuzuri pe care aceasta le-a cunoscut vreodata. Infometati, deportati si exterminati cu sutele de mii, romanii basarabeni si-au trait in durere, chin si suferinta destinele lor de martiri ai regimului, victime ale politcii represive dictate de la Moscova de catre unul dintre cei mai monstruosi dictatori pe care lumea i-a cunoscut vreodata, Iosif Stalin.

* * *
Dupa ce revolutia bolsevica din octombrie 1917 a obtinut treptat controlul asupra intregului Imperiu Tarist, aceasta si-a consolidat puterea si influenta, inlaturind prin genocid si incarcerare toti oponentii politici reali sau imaginari, folosind ca arma de lupta si de supunere - teroarea. La baza ideologica a miscarii bolsevice se afla doctrina marxist-leninista, care era prin esenta un elogiu adus terorii, eradicarii religiei, supunerii totale a populatiei prin pirghii sociale, dar mai ales economice. Despre Karl Marx se stie ca era un satanist, ura crestinismul, scopul lui declarat (dar ascuns public) fiind distrugerea umanitatii, prin procedee fizice (exterminare) si morale (degradarea valorilor social-umane, culturale si religioase). Despre Lenin se stie ca a adoptat teoria debitata de Marx precum si finantarea conationalilor sai germani. Imediat dupa ascensiunea sa la putere, acesta din urma a instaurat regatul terorii si a mortii in Rusia post-tarista. Violent de natura, Lenin era gata de orice crima impotriva umanitatii, capabil de orice atrocitati si genocide, in unicul scop de a obtine controlul si puterea in enorma Rusie. Aceasta s-a demonstrat prin represaliile politice, executiile in masa si politica de infometare a populatiei cu ajutorul careia se urmarea uniformizarea paturilor sociale, supunerea lor totala si neconditionata, reducerea riscului de contra-revolutie prin simpla epuizare fizica a eventualilor instigatori si moment important : intrarea lor fortata in kolhozuri si sovhozuri. In primii ani de guvernare ai lui Lenin, perioada 1918-1920, in razboiul civil, si-au pierdut viata in haosul bolsevic mai mult de 10 mln persoane. In anii urmatori, 1921 - 1922, foametea organizata a mai facut alte 5 mln de victime.

Ucenicul silitor al lui Lenin a fost Iosif Stalin, care inca din 1922 avea functia de conducere, Lenin fiind grav bolnav. Dupa moartea acestuia din 1924 si citeva lupte interne pentru fotoliul de la Kremlin, Stalin ocupa functia de secretar al Partidului Comunist care ii conferea puterea suprema. Urmas demn al predecesorului sau, noul dictator de la Moscova n-a intirziat aplicarea
noilor politici economice : planul cincinalelor si stabilirea unei agriculturi cooperatiste. In perioada aflarii sale la guvernare (1922-1953) acesta a ordonat sau a aprobat moartea a milioane de oameni : executati ca urmare a calificarii de "dusmani ai poporului", decedati in urma deportarii sau a foametei artificiale ca urmare a colectarii tuturor produselor alimentare.
Aceste lucruri au atins si Basarabia intre 1940-1941 in urma Pactului Ribbentrop-Molotov si a protocolului sau aditional secret si au continuat dupa reocuparea tinutului din 1944. Datorita infometarii sustinute, agravata de seceta din vara anului 1947, populatia basarabeana a cunoscut cea mai dramatica epoca din toata existenta sa. Soldata cu aproximativ 280.000 victime, aceasta calamitate de proportii gigantice a generat si alte aspecte oribile : canibalismul. Se furau cadavrele din cimitire , copii nu erau inmormintati fiind lasati pentru hrana. Unii isi ucideau propriii copii pentru a-i minca, altii pe cei ai vecinilor...

* * *
1918. Sfirsitul razboiului primului razboi mondial. Profitind de slabirea pozitiei militare a Rusiei aflate in razboi civil, organul legislativ al Basarabiei, Sfatul Tarii, hotaraste prin vot majoritar unirea cu Romania si restul teritoriilor romanesti reintregite. Iata textul declaratiei fara echivoc :

"În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechei Moldove, În puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România. Această unire se face pe următoarele baze:1. Sfatul Ţării actual rămâne mai departe pentru rezolvarea şi realizarea reformei agrare după nevoile şi cererile norodului; aceste hotărâri se vor recunoaşte de Guvernul Român;2. Basarabia îşi păstrează autonomia provincială, având un Sfat al Ţării (Dietă), ales pe viitor prin vot universal, egal, direct şi secret, ca un organ împlinitor şi administraţia proprie; 3. Competenţa Sfatului Ţării este: a) Votarea bugetelor locale; b) Controlul tuturor organelor zemstvelor şi oraşelor;c) Numirea tuturor funcţionarilor administraţiei locale, prin Organul său împlinitor, iar funcţionarii înalţi sunt întăriţi de Guvern; 4. Recrutarea Armatei se va face în principiu pe baze teritoriale;5. Legile în vigoare şi organizaţia locală (zemstve şi oraşe) rămân în putere şi vor putea fi schimbate de Parlamentul Român, numai după ce vor lua parte la lucrările minoritătilor din Basarabia;6. Respectul drepturilor minorităţilor din Basarabia; 7. Doi reprezentanţi ai Basarabiei vor intra în Consiliul de Miniştri Român, acum desemnaţi de actualul Sfat al Ţării, iar pe viitor luaţi din sânul reprezentanţilor Basarabiei din Parlamentul Român; 8. Basarabia va trimite în Parlamentul Român un număr de reprezentanţi proportional cu populaţia, aleşi pe baza votului universal, egal, secret şi direct; 9. Toate alegerile din Basarabia pentru voloste şi sate, oraşe, zemstve şi Parlament, se vor face pe baza votului universal, egal, secret şi direct; 10. Libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvântului, a credinţei, a adunărilor şi toate libertăţile obştei vor fi garantate prin Constituţie..."

* * *
Astazi, in contextul polemicii iscate in jurul propunerii dlui Traian Basescu (de a crea o uniune statala Romania - Republica Moldova si de a adera impreuna la Uniunea Europeana), la o conferinta de presa recenta, presedintele tarii, dnul Vladimir Voronin declara :
"Pactul Ribbentrop-Molotov nu are nimic cu Republica Moldova si cu zona geografica numita Basarabia. Nu are nimic comun si nici nu a avut, pentru ca zona aceasta, pe care dumneavoastra, cei din Romania, o numiti Basarabia, in 1918 a fost ocupata cu forta de catre regimul de la Bucuresti care era atunci. Si pana in 1940 a fost sub ocupatie. De aceea, cand in 1940 s-au indreptat hotarele, cum se numea atunci, aceasta nu a avut atitudine fata de Moldova. Fata de celelate tari, da, Ribbentrop-Molotov a avut atitudine, fata de Moldova nu a avut nici o atitudine, pentru ca atunci, la 28 iunie 1940, s-a eliberat Moldova care a fost ocupata de Romania. Aceasta este istoria. Cum ar dori aceleasi forte pro-unioniste, unioniste sa o intoarca, sa o suceasca, aceasta este istoria. Eu le-am explicat aceasta istorie si rusilor, care pe furis au semnat acordul cu Romania. I-am explicat aceasta istorie si domnului Putin. Asa a fost, nu ca doreste acest lucru Voronin sau altcineva. De aceea, situatia este de asa natura ca acest pact pentru noi nu are nici o implicare, pentru Moldova. Pentru oricine din celelate tari, poftim, acolo s-a luat de la Ucraina si s-a dat in alta parte, de la Romania au taiat, de la Polonia samd, au mers pana la tarile baltice inclusiv. Dar cu noi a fost o cu totul alta istorie si alta cauza"

Este incredibila blasfemia cu care trateaza domnul Voronin istoria noastra. Istoria unor oameni patimiti, care au suferit, au fost tratati cu dispret, deportati, exterminati, fortati pina la disperare, pina la canibalism. Din ordinele monstruosului Stalin. Si astazi se neaga toate aceste lucruri, se uita deliberat, iar in schimb se aduc elogii si omagii fostilor dictatori sovietici. Un popor care nu si-a meritat destinul, dar nici conducatorii zilelor noastre...

O, Doamne, mai da-ne un STEFAN-VODA!

2 Comments:

  1. oare..... said...
    buna, faci niste acuzatii destul de dure si serioase la adresa unor oameni puternici ...dar!!! ai dreptate si scrii frumos...chiar prea.....eu iti doresc mult succes in continuare......
    Anonim said...
    mersi pt comentariu

    ce sa zic, nu sunt acuzatii, sunt niste pareri foarte obiective, deduse din contrapunerea acelor momente istorice cu interpretarea data de oficialitatile RM.

    imi pare destul de familial comentariul tau, pot sa stiu cine esti?

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire