CONTINUITATEA CONFLICTULUI ISRAELO-LIBANEZ

by Macolaus
*
Despre reactualizarea conflictului de la frontiera israelo-libaneza se vorbeste neintrerupt in ultimul timp, se polemizeaza, se dramatizeaza si se imagineaza diverse scenarii probabile. Guvernele tuturor tarilor, de rind cu opinia publica internationala s-au mobilizat imediat pentru a lua pozitie fata de acest eveniment. Statele Unite s-au aliniat Israelului sustinind statutul de forta al acestuia, aducind argumente in favoarea atacului contra Hezbollah, justificind astfel sutele de victime civile libaneze dintre care o foarte mare parte copii. In rest, cvasi-majoritatea celorlalte tari au acuzat actiunile Israelului, calificind drept disproportionat atacul sau.

Trebuie remarcat faptul ca in presa internationala s-au mentionat idei conform carora actuala stare de lucruri in Orientul Mijlociu ar putea fi scinteia unei noi (si ultime) conflagratii mondiale, si aceasta datorita sistemului de aliante mondiale recent coagulate. Sa ne amintim despre trio-ul Rusia-China-Iran. Se stie ca gruparea Hezbollah este sustinuta si finantata de catre statele cu un guvern islamist, in special Iran si Siria. Deducem ca Rusia si China fiind aliati ai Iranului se vor coaliza cu acesta in sustinerea gruparii pe care acesta din urma il mentine pe scena strategico-militara din regiune. Deci aceasta ar opune aceste trei state Israelului si Statelor Unite si deja existentele tensiuni intre respectivii actori ar evolua intr-o ciocnire militara de proportii..

Totusi un astfel de scenariu apare imposibil daca analizam putin pozitia Europei in acest eventual conflict. Conform sugestiilor, anticiparilor si previziunilor despre un al treilea razboi mondial, ar trebui sa avem eventual de o parte SUA, statele Europei occidentale si Israelul confruntate cu Rusia, statele islamiste din Orientul Mijlociu (dintre care Iranul in frunte), China si Coreea de Sud. Nu este cazul insa pentru ca Europa sustine Libanul in conflict ( sa luam spre exemplu pozitia Frantei care este pro-Liban, care printre altele e o fosta colonie de a sa, unde inca raman foarte multi resortisanti francezi), cu atit mai mult cu cit opozitia acesteia Rusiei n-ar fi posibila din cauza crizei de combustibili cu care se confrunta Occidentul si al carei furnizor este aceiasi Rusie. Credibilitatea luarii unei pozitii ostile de catre statele Europei de Vest fata de Federatia Rusa este aproape de nulitate. In aceiasi ordine de idei, giganticul produs al economiei chineze isi gaseste desfacere mai ales pe piata europeana, deci nu credem ca aceasta ar putea supravietui unui eventual embargo impus de statele vizate ca urmare a ciocnirii militare dintre cele doua parti. Astfel, prin spectrul geopolitico-economic o conflagratie militara mondiala apare ca imposibila.

Cert ramane insa faptul ca starea actuala a lucrurilor nu avantajeaza nici unul dintre subiectii internationali. Si obligativitatea unui compromis ramane valabila, chiar daca prin acesta s-ar forta reducerea agresivitatii Israelului, si slabirea puterii de decizie a Statelor Unite. Or, contrariul ne-ar impinge pe toti spre o catastrofa de anvergura extra-regionala.

Oricare n-ar fi dezlegarea finala al acestui conflict, ramanem toti in speranta gasirii unei solutii pasnice, in stoparea violentei si crimei la nivel statal, in acuzarea si sanctionarea subiectilor culpabili, si in luarea unor masuri arbitrate international in scopul prevenirii altor evenimente de acest gen.

0 Comments:

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire