by Macolaus
*
Pentru a aduce o dovada irefutabila celor care inca traiesc cu mitul despre inexistenta, inactivitatea sau inertia francmasoneriei, aflindu-ma recent intr-o vizita la Paris, m-am gindit sa gasesc si sa inregistrez fotografic locatiile (fatadele doar , accesul in interior fiind blocat) a trei dintre cele mai mari obediente masonice franceze. _
_
Fiind primul oras european continental care a gazduit lojele masonice initiale, Parisul a cunoscut, incepind cu sfirsitul secolului al XVIII-lea si pina in prezent, aparitia si inflorirea mai multor obediente ce au obtinut de-a lungul timpului extindere si reprezentanta pan-europeana_
_
_
O briza racoroasa sufla la iesirea din gara Austerlitz, fenomen climateric matinal bine cunoscut parizienilor locuind in imediata apropiere a riului Sena. Grabiti de obligativitatea punctualitatii si suparati din cauza somnului neimplinit, acestia formau coloane lungi pe trotuare sau cozi nesfirsite in autoturisme. Mi-am consultat traseul planificat din timp. In capul listei imi fixasem adresa primei obediente infiintate si celei mai numeroase in acelasi timp : Grand Orient de France. Sediul acestei loje se afla pe strada Cadet, 16 bis, Paris. Dupa ce am schimbat doua linii de metro, am ajuns la statia ce poarta numele strazii respective. Avansand in josul strazii, realizam cit de aproape ma aflam de acest sumbru templu si un fior rece-mi aluneca prin vene.
_
In mai putin de un minut stateam deja fata-n fata cu cea mai influenta, ordonata si dezolanta organizatie secreta/discreta din lume. Dupa nenumarate ore de lectura la subiectul Francmasoneriei, dupa atita ratacire intentionata de elite si canalizata spre mase, dupa multe clipe de ezitare intre a crede sau nu, iata-ma in sfirsit in fata celei mai in forta obediente masonice din Franta.
_
Poleite din interior, si totusi translucide, geamurile si intrarile din sticla in cadre de metal ale acestui edificiu sustin oarecum teza oficiala a "fratilor" referitor la caracterul discret al organizatiei. Datorita efectului de semi-transparenta a peretilor exteriori, privirile curioase sunt lasate in interior, dar prea putin pentru a-si crea o imagine clara despre ceea ce vad. Logo-ul - echerul si compasul incadrate intr-un cerc, precum si ideea calauzitoare francmasonica - Libertate, Egalitate, Fraternitate sunt de-abia vizibile pe fundalul fatadei acestei cladiri, astfel incit sa fie observate doar de cel ce cerceteaza cu atentie si inconstient omise de simplii trecatori ignoranti. In spatele usii de la intrare se intrezarea un barbat imbracat in camasa alba, care tot deplasa ceva permanent. Dupa ce am mai realizat citeva clisee cu acest funest local, am plecat descumpanit in cautarea celorlalte doua...
_
Urcind la aceiasi statie la care coborisem ceva mai devreme, am continuat cu linia de metrou nr. 7 in acelasi sens, am transbordat in linia nr.2 ulterior pentru a ajunge la statia "Rome", nu departe de care, pe strada Puteaux, nr.8 se afla sediul principal al celei de-a doua mari obediente francmasonice din Franta - Grande Loge de France, care de fapt pastreaza numele primei loje masonice franceze fondate si din care s-a desprins mai tirziu Grand Orient de France, amintit mai sus. De forma mai clasica decit precedenta, fatada acestei loje aminteste vag citeva din elementele arhitecturale masonice : arcadele deasupra ferestrei, cele doua forme ciudate deasupra tripletului de geamuri. Oricum, aceiasi superficialitate, aceiasi umbra de neincredere referitor la apartenenta edificiului apare si aici. Ferestre si usi insotite de grilaj metalic, camere de supraveghere video, dar si amplasarea intr-o zona practic nevizitata, banala a Parisului confirma gradul sustinut de camuflare a acestor localuri.
_
Pe aceiasi strada, la citiva metri distanta de sediul Marei Loje a Frantei, se afla o librarie cu un exterior cel putin "original" pentru o librarie. Inscriptia "Carti Filosofice, Esoterice" (Livres Philosophiques, Esoteriques) imi captase atentia, si asa cum era amplasata in mod straniu in acest loc unde nici macar nu circula eventualii clienti afara de vizitatorii lojei, m-am hotarit sa ma apropii pentru a vedea ce prezinta interiorul acestei librarii. Descoperind ca in vinzare erau expuse doar carti despre francmasonerie, diverse articole si ustensile masonice, am fost surprins inca odata sa realizez ca si librariile "lor" sunt disimulate prin diverse subtilitati si eufemisme...
_
Fara a intirzia mai mult, mi-am consultat notitele si adresa urmatoarei loje. Am urcat in metrou la aceiasi statie si curind am transbordat in linia nr.3 pentru a cobori la "Louise Michel" citeva minute mai tirziu. Louise Michel, una dintre cele mai active militante in timpul Comunei din Paris, a fost o anarhista ce a dorit rasturnarea Imperiului si a Statului burghez francez. A sustinut lupta de clasa si curentul feminist care se afla in fazele sale incipiente la acea perioada. A fost initiata in francmasonerie in 1903, la Marea Loja Simbolica Scotiana (G.L.S.E.; Grande Loge Symbolique Ecossaise),decedind 2 ani mai tirziu. Astazi republica franceza de sorginte masonica ii aduce elogii, da numele sau multor obiecte administrative, printre care si statia de metrou sus amintita.
_
In scurt timp ma aflam deja in preajma lojei. Harta ce o aveam imi indica ca sunt exact in locul adresei indicate : 9 Place Henri Barbusse. Desi cercetasem cu atentie locul indicat, nu puteam gasi locatia acestei loje nicidecum. Totusi, dupa citeva minute m-am oprit cu privirea la un portal de culoare cafenie si l-am cercetat cu atentie. Era intr-adevar situat pe numarul 9 al acestei strazi, dar n-avea nimic din ce ar fi facut referinta la masonerie. La un moment insa am avut o idee : pe cutia postala erau afisate numele celor ce-si aflau sediul/locuinta la aceasta adresa. M-am apropiat, si spre marea mea satisfactie, am putut citi pe a doua cutie : G.L.T.S.O. - Grande Loge Traditionnelle et Symbolique "Opéra" (Marea Loja Traditionala si Simbolica "Opera").
_
Din nou aceiasi discretie, aceiasi dificultate de recunoastere. Aceiasi monotonie si izolare a zonei.
_
Aceasta fiind ultima loja din lista mea, calatoria mea lua sfirsit aici.
Desi captivanta si tentanta, aceasta aventura ramane una tulburatoare in memoria mea. Pentru ca tulburatoare este atingerea Umbrei celei mai profunde...
_
__*__*__*
_
"Francmasoneria nu tinde spre perfectionarea societatilor existente tinind cont de originea, temperamentul sau situatia lor, ci spre o reintoarcere la starea de natura, la o aglomerare de fiinte umane, satisfacuti de o viata vegetativa, cu singura conditie ca avantajele materiale sa fie egal repartizate intre toti cetatenii" (Gustave Bord - La Franc-Maçonnerie en France)
_
"Republica isi are radacinile in Francmasonerie, si masoneria este Republica secreta" (masonul francez Garnier-Pages, 1848)
_
"Francmasoneria trebuie sa se simta peste tot, dar nu trebuie vazuta niciunde" (Adunarea Legislativa a Marelui Orient al Frantei, 1922)
_
O marturie concludenta aduce Maurice Caillet despre Ordinul Masonic si implicatiile sale. Fiind membru al Marelui Orient al Frantei timp de 15 ani, el se converteste la catolicism la 50 de ani in urma unei revelatii divine in familia sa. Puteti accesa aici site-ul sau pentru a citi mai multe. In putin timp voi publica traducerea in romana a articolului sau "Eram Francmason" (J'étais Franc-maçon).
_
Aduc aici adresele web ale obedientelor masonice amintite mai sus:
Grand Orient de France - www.godf.org
Grande Loge de France - www.gldf.org
Grande Loge Traditionnelle et Symbolique "Opéra" - www.gltso.org

0 Comments:

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire