CHEIA REDACTARII COERENTE


Cheia spre o scriere reusita e a-ti lua in considerare audienta.
_
Oamenii cred ca le veti citi gindurile doar pentru ca s-au chinuit sa le insemne. Insa comunicarea nu-i acelasi lucru cu exprimarea introspectiva. Daca doresti sa te exprimi, e simplu : incepi sa tii un jurnal.
_
Gindeste-te la cititor. In primul rind, nu-i pierde timpul decit daca ai ceva important de spus.
Samuel Johnson (eseist, poet si unul din cei mai mari critici ai literaturii engleze din sec. XVIII, n.trad.) spunea : "Nimeni afara de-un imbecil n-ar putea scrie decit pentru bani". Samuel Butler (scriitor romancier englez al sec. XIX, n.trad.) adauga : "Nu scrie decit atunci cind chinul de a nu scrie devine groaznic"
_
Il al doilea rind, intreaba-te daca cititorul vrea sa-ti citeasca mesajul. Trebuie sa scrii intr-un mod tentant astfel incit sa-l convingi ca e de interesul sau vital.
_
Pune-te in pozitia cititorului. Acesta n-are mult timp sau rabdare, fiind in cautare de ceva care sa-l informeze, sa-i dea o energie spirituala, sa-l entuziasmeze. Trebuie sa-i captezi interesul si sa-i transmiti repede mesajul.
Internetul este un mediu foarte competitiv. Exista o pletora (abundenta excesiva) de material bun si gratis. Pentru a fi competitiv, trebuie sa fii pe cit de rapid, simplu si atragator posibil.
_
George Bernard Shaw (dramaturg englez contemporan, cistigator al Premiului Nobel in literatura in 1925, n.trad.) dadea cel mai bun sfat. "Sa ai ceva original de spus si s-o spui in cel mai sincer si direct mod posibil".
_
Fii scurt. Evita cuvinte inutile. Cuvintele sunt moneda noastra. Nu crea inflatie. Altcineva spunea : "O redactare coerenta necesita o gindire coerenta". Daca mesajul tau nu-ti este clar tie, nu va fi clar nici pe pagina.
_
Exprima-ti concluziile aducind si citeva argumente. Nu cita prea multe probe asteptind ca cititorul sa realizeze ceea ce vrei sa demonstrezi (i.e. cititorul vrea concluziile tale, el nu vrea calcule. El ori va accepta ori va respinge punctul tau de vedere.)
_
Ideal ar fi sa-ti rezumezi mesajul din primul paragraf astfel incit cititorul sa poata hotari daca continua sau nu. Scrie in mod liniar, un-gind-per fraza. O redactare reusita cere multa re-redactare. Daca ai posibilitatea, lasa lucrarea la o parte si revina asupra ei peste citeva zile.
_
_
Nimic din toate astea nu va opri Noua Ordine Mondiala, dar ne va da posibilitatea de a ne redacta si posta mesajele mai eficient.
_
Acest articol a fost scris si publicat in original de catre dnul Henry Makow, doctor universitar in Canada, autorul site-ului www.savethemales.ca . Traducerea si publicarea textului pe aceasta pagina s-a facut cu consimtamintul si aprecierea dumnealui.
_
Puteti citi aici versiunea originala a textului "THE KEY TO A GOOD WRITING".

0 Comments:

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire