MERGEM AZI LA INOT?

by Macolaus

Epoca in care traim - cea a dezvoltarii informationale si tehnologice - a determinat schimbari esentiale in modul nostru de viata, favorizand activitatile intelectuale, simplificandu-ne existenta cotidiana prin reducerea intensitatii activitatilor fizice gratie automatizarii unor proceduri anterior practicate fizic. Fiind adept al evolutiei si progresului, nu pot neglija caracterul pozitiv al acestor lucruri, dar nici nu pot sa nu privesc cu un ochi critic efectele secundare pe care le provoaca.
-
Cei mai multi dintre noi, tranziteaza toata activitatea lor prin calculatoarele personale, care au insidioasa tendinta de a ne monopoliza progresiv timpul, de a crea o dependenta de spatiul virtual. Afara de efectul de desocializare (la care ma voi referi in alt articol) indus, corpului nostru ii este amputata una din misiunile sale existentiale - miscarea. In lipsa activitatii fizice, unele functionalitati ale grupurilor musculare si anumite procese fiziologice sunt atrofiate; organismul devine slab, pierde imunitatea fizica si biologica, devine vulnerabil la atacurile bacteriene si climaterice externe, nu mai poate sustine o activitate intelectuala consecventa.
-
Ce facem ca sa restabilim echilibrul?
Sport desigur!
-
CEL MAI BUN SPORT ESTE INOTUL. Este o parere unanima, la care subscriu si eu. Inotul este pe buna dreptate un sport excelent, care imbina utilul, placutul si necesarul. Poate fi penibil pentru incepatori, dar pentru cei care persista devine o pasiune. Pentru mine a devenit.
-
Imi amintesc primele mele impresii de la bazinul de inot. In jurul meu, brazdau apa intotatori performanti uluindu-ma cu tehnicitatea lor perfecta si-mi ziceam ca nu voi reusi sa ating performanta asta niciodata. N-am renuntat insa, am perseverat, si astazi probabil altii imi admira invidios stilul. In apa ma simt ca acasa, apa imi dilueaza problemele cotidiene, stresul si ma reincarca energetic, ma inspira, ma fascineaza. Contactul cu apa produce un efect revitalizant, revigorant, aceasta fiind un rezervor nesecat de energie si forta. Si daca reusesti s-o domini, sa stapanesti arta inotului, simti ca puterile tale sunt nelimitate, simti o forta in tine, o forta care devine complicele succesului in viata personala sau profesionala.
-
Probabil suna filozofic, insa inotul inspira. Indiscutabil, efectul benefic al acestui sport asupra sanatatii si fizicului este de neconstestat. Inotul pune in miscare toti muschii corpului, multi dintre care pe alta cale nu sunt solicitati, dezvolta cutia toracica, amelioreaza respiratia, tonifica si reliefeaza grupele musculare, regleaza ritmul cardiac si dezvolta capacitatea de rezistenta si longevitatea inimii, elimina stresul si predispune la stari de bine. Nu pot decat sa spun ca, daca incepi sa frecventezi piscina, in scurt timp vei descoperi o pasiune fara egal. Ar mai fi de mentionat si alt aspect atragator al acestui sport - costul relativ redus, daca e sa comparam cu alte activitati sportive, mai "terestre". Abonamentele la bazinul de inot sunt mai ieftine decat la alte facilitati sportive, nu e necesara incaltamintea care se rupe si trebuie schimbata. Nu aveti nevoie decat de o pereche de ochelari de inot (mai bine mai scumpi, vor dura de 3-4 ori mai mult decat cei ieftini), un costum de baie si o caciula de inot (va va proteja parul si accelera avansarea in apa).
-
Inotul te ajuta sa-ti modelezi sau remodelezi personalitatea, filtrandu-ti starile psihice si purificandu-ti organismul de oboseala, contribuie la detoxifierea corpului si arde caloriile in exces, pastrand astfel o linie perfecta a inotatorului. Apa este izvorul vietii, iar mediul acvatic - sustinatorul acesteia. Celulele corpului nostru sunt constituite majoritar din molecule de apa incarcate electronic, iar contactul cu un mediu acvatic nu face decat sa contribuie la o comuniune perfecta dintre ele, sa armonizeze toate functiile vitale ale organismului, inducand o sublima sinergie intre fortele care-l guverneaza...
-
Ok, mergem azi la inot?

4 Comments:

  1. Anonim said...
    e tare articolul ...tine un 9
    Anonim said...
    Fain aRtiCulu tau ..
    Si la inOnt vOm merge daCa dOrsti LOoOOL :P ..
    Din partea la OchilaRii de inOt , Cei caRe nu pOt sa'si prOcure mai sCumpi , cum faC .? Satà aCasa ?:-p =))
    Cum sa inteleg trebu sa'ti dau si o nOta ? :D Oki un 1o,1o pt tine :)
    bujor said...
    e super articolul .. pacat ca nu pot innota :(
    linca said...
    tema este fe interesanta..continind senzatii si nuante adevarate..mie imi place inotul si pot sa relatez ca este exact ceea ce redai)))bravo tie)))un 9,90probabil)))

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire