FILOSOFIA VEGETARIANISMULUI

by Macolaus
































Suntem ceea ce mancam.
Imi pare firesc..

Exceptand americanii din Texas si alti semeni de-ai lor, o axioma general recunoscuta este faptul de a manca pentru a trai si nu invers. Viata noastra pe pamant este impregnata de o misiune, un scop si o serie de obiective bine determinate, de natura mai mult spirituala, dar pentru realizarea carora interferam inevitabil cu lumea materiala. O latura primordiala a acestei interferente este alimentatia.

Ar fi deplasat sa definim alimentatia ca pe o modalitate de a ne umple burta pentru a ne satisface astfel o placere trupeasca. Cheia misterului mult mai profund care invaluie aceasta componenta a vietii noastre, este langa noi. Nici macar nu trebuie s-o cautam. Trebuie doar sa deschidem ochii.

Rolul alimentatiei este de a restabili resursele energetice ale organismului nostru, dar si echilibrul sau bioenergetic in acelasi timp. Hrana pe care o ingeram noi, trebuie sa fie apta sa aduca corpului nostru o serie de elemente vii, care i-ar completa viata cu viata pe care o contin. In felul acesta, in rezultatul unei astfel de regim alimentar, devenim mai viabili, mai energici, mai predispusi la actiuni pozitive, mai clarvazatori. Are loc un incredibil fenomen de revitalizare a tuturor proceselor fiziologice din corp, sporind cu mult longevitatea si calitatea vietii noastre...Un astfel de regim este acela completat de produsele de origine vegetala. Vegetarianismul nu mai este doar un alt stil de nutritie; el constituie un element cheie in determinarea starii sanatatii noastre fizice, psihice, mentale, morale; iar in suma, acestea vor influenta colosal evolutia noastra pe termen lung, in plan personal sau profesional.

De ce totusi aceasta inapetenta pentru carne? Care este rationamentul vegetarienilor atunci cand renunta la ea?

Animalele din jurul nostru sunt dragalase fiinte vii dotate ca si noi cu cele 5 simturi, cu inteligenta si percepere a lumii. Animalele domestice dintotdeauna au fost un prieten fidel si un ajutor de neinlocuit pentru om, din cele mai vechi timpuri. Caii ne-au ajutat sa ne deplasam rapid si sa ne lucram ogoarele. Vacile, oile si caprele ne-au furnizat pretioasele lactate. Oile ne-au mai si imbracat pe de-asupra. Gainile si alte pasari ne-au dat oua, etc. Si daca plus la toate aceste servicii mai si sacrificam bietele animale, ne dispare imediat aura care ne inconjura pana atunci, ne patam de sangele inocent al acestor fiinte.

Ceea ce urmeaza este insa mai tulburator.
Ne place sau nu sa recunoastem acest fapt, dar sa le spunem lucrurilor pe nume. Carnea pe care o consumam noi provine din cadavre. Parcursul pe care-l inregistreaza animalul safricicat pana a ajunge pe masa noastra este destul de lung. Fiind insa un aliment mort si fiind supus legitatilor terestre, orice organism neviu este expus imediat activitatii de descompunere a bacteriilor de putrefactie. Vom supune oricum alimentul prelucrarii termice, dar asta nu face decat sa completeze bilantul sau toxic, deoarece imediat ajunsa in intestin, carnea este subiect al unei dezagregari si mai rapide, urmand ca sangele sa absoarba nu doar neinsemnatul aport caloric furnizat de carne, dar si o serie de compusi chimici nocivi, rezultati in urma alterarii acestor produse. Sa retinem, de fiecare data cand consumam carne, ne intoxicam organismul !

Alimentele carnate mai sunt si un incredibil zidar al corpului nostru, furnizandu-ne materiale de constructie gata pregatite - proteinele animale - care participa nemijlocit la o crestere accelerata si o imbatranire precoce. Insa argumentul proteinelor animale este pentru mine unul de pozitie secundara, asa cum primordial in acest context este epuizarea continua la care este supus corpul, constanta sa dezechilibrare, cauzate de persistenta unui regim alimentar omnivor. Carnea fiind un aliment furnizor de proteine moarte, colesterol, grasimi saturate si substante nocive, organismul nostru se afla in constanta cautare de substante vii - enzime, catalizatori, vitamine, calciu si alte elemente minerale pentru a o supune metabolismului. Insa lovindu-se de lipsa acestor substante, el le consuma pe cele aflate in rezervele din oase, tesuturi moi, organe, iar in rezultat starea sanatatii noastre degradeaza, rezultatul final fiind disfunctiile unor organe, boli, oboseli, dureri de cap, dezorganizare, dezorientare.

A fi vegetarian inseamna a fi pro-life, a se identifica cu natura, a se regasi in ea; a reveni la origini, la elementele fondatoare. Vase sangvine libere de colesterol, de diferiti hormoni animali, de substantele toxice furnizate de carne, de masa supraponderala, de diverse afectiuni si maladii de care sufera frecvent persoanele cu o alimentatie necorespunzatoare, organismul unui vegetarian este pur prin definitie, gandirea sa este lucida, creierul sau fiind bine alimentat si oxigenat, in comparatie cu capilarele in parte obstructionate ale encefalului nonvegetarienilor. Stiu ca astfel de asertiuni poti fi privite critic si cu neincredere de catre multi; certitudinea mea este insa ca fiecare poate incerca pentru a se convinge, n-ar fi decat spre binele sinelui.

Bazandu-ma pe viziunea mea empirica, atribui vegetarianismului mai mult decat conotatii traditional alimentare, reduse la aria lor de acoperire in stricto sensu a unui mod de nutritie sanatos. Pe parcurs, am inteles profunzimea continuta in acest mod de viata, acest fel de a fi, in restructurarile care survin in fizicul, mentalul, psihicul, felul de a gandi si a concepe lumea. Este o experienta unica, una liberatoare intr-un sens, te descatuseaza de greutatea materiala, iti exalteaza facultatile mentale – spirituale – analitice, te induce intr-o profunda stare de comuniune cu sursa vietii, cu Providenta... Pentru ca nu te mai identifici cu anticul postulat inscris in Legea Junglei, care te indeamna sa ucizi pentru a trai din caloriile corpului victimei, pentru ca renuntand la ideea de ultim avanpost al lantului trofic si renuntand la postura de pradator, stabilesti un echilibru in viata ta, intri intr-o armonie deplina cu natura, consumand minunatele sale produse vegetale, veritabile comori pentru organismul nostru, adevarate surse ale longevitatii si sanatatii fizice si morale ale omului...

Plantele vii au proprietatea de a purifica organismul prin calitatile lor curative, radacinile, semintele si alte componente vegetale ne aduc energie calorica libera de orice surplusuri contradictorii, continand energie pura. Iar complexul de vitamine, enzime si alte substante biologic active care le acompaniaza o transforma intr-o perfecta sinergie a fortelor vii ale naturii, apte de a ne revitaliza, a ne exalta simturile, a ne induce intr-o senzatie de permanent echilibru si confort.

Exista o axioma care vorbeste despre echilibru ca o forta mereu in expansiune. Oriunde nu s-ar gasi acesta, are permanenta tendinta de a se extinde prin exrapolare. Odata atinsa, armonia noastra interioara se va revarsa in jurul nostru, traducandu-se prin coerenta in actiunile noastre, clarviziune in deciziile pe care le luam zilnic, eficacitate in atingerea obiectivelor profesionale, omogenitate in starile noastre psihologice, flegma in situatii dilema, fluenta in limbajul oral dar si launtric, progres, evolutie pe orice plan, si in orice actiune intreprinsa.

Sa incerci sa schimbi lumea in mai bine,
sa aduci lumina in viata ta si a celor din jurul tau,
sa-ti stabilesti misiuni nobile si sa cauti o cale spre a le atinge,
sa aspiri la lucruri frumoase si sa explorezi modalitati omnipotente de a le da forma...

toate sunt posibile, toate iti stau la indemana,
si daca esti in cautare, te-ai intrebat vreodata daca cauti unde trebuie...?

7 Comments:

  1. Anonim said...
    Primul plus al carnivorilor fata de vegetarieni, care l-am observat eu, citind blog-ul tau, este ca carnivorii maninca carne iar vegetarienii nu. Eu astfel vreau sa intreb vegetarienii: de ce nu?

    “Animalele din jurul nostru sunt dragalase fiinte vii dotate ca si noi cu cele 5 simturi, cu inteligenta si percepere a lumii.” – Da, bine. Însă care e diferenţa dintre animal şi om atunci? Animalele nu au raţiune! Corect. Deci cele 5 simturi îi ajută să supravieţuiască, nu să trăiască. Înţelegi? De aceea poate nu imi este jale să mânânc carne.
    “Animalele domestice dintotdeauna au fost un prieten fidel si un ajutor de neinlocuit pentru om, din cele mai vechi timpuri. Caii ne-au ajutat sa ne deplasam rapid si sa ne lucram ogoarele. Vacile, oile si caprele ne-au furnizat pretioasele lactate. Oile ne-au mai si imbracat pe de-asupra. Gainile si alte pasari ne-au dat oua.” – Bine, bine. Numai că animalele fac aceasta din constrângere, nu din propria dorinţă. Ia dă-I drumul calului tău liber, îţi va lucra ogorul benevol? Sau va pleca în păşune să pască? Chiar şi dacă se va întoarce, doar pentru că a înţeles că tu îl hrăneai bine şi îi este cald în grajdul tău.


    “Si daca plus la toate aceste servicii mai si sacrificam bietele animale, ne dispare imediat aura care ne inconjura pana atunci, ne patam de sangele inocent al acestor fiinte.” – Aici apelez la Creatorul acestor fiinţe vii (sper că crezi în Dumnezeu, pentru că pentru mine El are autoritate): Geneza 9:3 spune: “Toate creaturile vii care se mişcă să vă servească drept hrană. Vi le dau pe toate, ca pe plantele verzi”. Aleluia! Spune ”ca pe plantele verzi”. Deci nu se exclude nimic. Animalele sunt percepute, ca şi plantele, pe lângă folosul estetic, şi pentru alimentaţia noastră.

    “Alimentele carnate mai sunt si un incredibil zidar al corpului nostru, furnizandu-ne materiale de constructie gata pregatite - proteinele animale - care participa nemijlocit la o crestere accelerata si o imbatranire precoce. Insa argumentul proteinelor animale este pentru mine unul de pozitie secundara, asa cum principalul motiv il constituie o epuizare continua a corpului, o constanta dezechilibrare a lui cauzate de persistenta unui regim alimentar omnivor. Carnea fiind un aliment furnizor de proteine moarte, colesterol, grasimi saturate si substante nocive, organismul nostru se afla in constanta cautare de substante vii - enzime, catalizatori, vitamine, calciu si alte elemente minerale pentru a o supune metabolismului.” – Aici eu cred că nu ţi s-a primit să critici carnivorii, însă sună ca un impuls la o dietă “echilibrată”. Corect, sunt de acord! Carnea este o sursă puternică de energie, însă are şi neajunsuri. Altminteri, ca şi ierburile: ele nu sunt o sursă atât de puternică de energie, sau chiar aduce la insuficienţă de B12. pe lângă aceasta, nu uita de latura estetică a hrănii(este mai puţin plăcut să mânânci mereu ierburi, decât dacă ai combina ierburile cu carne). În general, alimentele considerate non-vegetariene sunt bogate în proteine si grasimi, sarace în fibre si reprezinta surse sarace de carbohidrati, pe de alta parte alimentele considerate vegetariene sunt bogate în fibre, carbohidrati, vitamine, minerale si pot contine în acelasi timp proteine si grasimi. Deci, eu cred că aceste 2 surse mari (vegetală şi animală) au fost date omului ca 2 lucruri complementare, care se completează reciproc. Înţeleg, că acum spui că în vegetale sunt toate componentele care înlocuiesc carnea, însă mă întreb: pentru ce să înlocuiască?


    “Vase sangvine libere de colesterol, de diferiti hormoni animali, de substantele toxice furnizate de carne, de masa supraponderala, de diverse afectiuni si maladii de care sufera frecvent persoanele cu o alimentatie necorespunzatoare” – sună mai degrabă ca efectele dezechilibrului (dintre hrana vegetală şi animală) sau abuzului de hrană animală. Sunt sigur că toate acestea pot fi prevenite neexcluzând carnea. Am şi dovezi: cea mai bătrână femeie din lume trăieşte în Caucaz şi nu este vegetariană, dimpotrivă. Secretul caucazienilor este aerul din munţi. Pe lângă asta, japonezii trăiesc mult anume datorită consumului de carne de animale marine.

    Vreau să comentez câteva idei pro-carnivore pentru ca să înţelegi poziţia mea:
    "Exista intotdeauna posibilitatea ca teoria dietei vegetariene sa fie gresit aplicata. Un cuplu din Queens, New York a fost condamnat in mai anul trecut pentru infometarea copilului lor care a decedat din cauza unui regim strict de sucuri, nuci, ceai de plante, fasole, seminte si uleiuri din peste cod. La 16 luni, fetita cantarea abia 10 livre (aprox. 5kg), mai putin de jumatate din greutatea normala pe care ar fi trebuit sa o aiba la aceasta varsta. Apararea si-a construit cazul pe premisa ca « ei au modul lor de viata ; sunt vegetarieni ». Cuplul a refuzat sa cada la o invoiala cu acuzarea si isi asteapta si acum sentinta in inchisoare." – ia spune-mi, chiar acel copil avea să trăiască mai mult sau avea să fie mai sănătos decât vecinii săi de la bloc? Eu nu cred. Este imposibil. Ştii de ce? El trăia în New York, unul din cele mai poluate locuri de pe pământ, cu o criminalitate maximă, fiind american (adolescenţii cărora se cunosc pentru a fi mari băutori de alcooloice şi fumători). Fiind vegetarian, asta nu îl scutea de posibilitatea îmbolnăvirii cu cancer pulmonar de la gaze sau ţigări, nici de faptul ca să fie rănit sau ucis prematur pe străzile oraşului său, nici să se îmbolnăvească de obezitate sau rinichi din cauza consumului zilnic de bere. Deci, eu cred că, în lumea asta a noastră, plină de violenţă, aer poluat, apă poluată, fructe şi legume genetic modificate şi poluate, să nu mânânci carne e ca şi cum “să nu te pişi în ocean” ca nu cumva să murdăreşti apa (scuză pentru metafora cam directă, nu o lua la personal).
    Omul a evoluat asa cum a evoluat, mincind de toate, mai mult sau mai putin. S-a adaptat si la produse animaliere si la produse vegetale. Să fi fost carnea dăunătoare, omenirea, care o mânâncă de mii de ani, ar dispărea. Specia noastră s-ar îmbolnăvi de vreo boală enumărată de vegetarieni sau ar deveni demult o societate de obezi. Esenta intr-o viata sanatoasa este cumpatarea nu extremismul! O dieta santoasa, echilibrata, care include si poduse din carne, nu dauneaza nimanui! Excesul dauneaza, si ma refer aici la orice fel de exces! Asa cum o hrana bazata exclusiv pe mincaruri grase, carne in fiecare zi este deunatoare sanatatii, asa si o hranire bazata exclisiv pe produse vegetale este le fel de daunatoare.

    Aş vrea să termin cu remarca către motto-ul tău: suntem ceea ce mâncăm: ce aveai în vedere? Doar suntem carne. Mi se pare că sună ca un motto pro-carnivor.

    P.S. nu impun cuiva vreo idee de-a mea, însă să nu uităm: în ceartă (eu aş spune discuţie) se află adevărul!!!

    Norok!!!

    R.V.
    Anonim said...
    Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.
    Anonim said...
    Blaovezh mad

    Visitez le BreizhoSwitch:

    http://homepage.mac.com/breizhoswitch/BreizhoSwitch/
    Anonim said...
    Bloavezh Mad

    Visitez le BreizhoSwitch:

    http://homepage.mac.com/breizhoswitch/BreizhoSwitch/
    Anonim said...
    Mise au point:

    Ce n'est pas parce que le lien de mon Blog se trouve dans deux commentaires sur le tiens, que j'en suis forcément l'auteur .... Alors, pose toi des questions avant d'écrire ...

    A bon entendeur.
    Anonim said...
    désolé, mais c'est toujours frustrant d'avoir son espace personnel invahi par de nombreuses références publicitaires, mailveillantes. Alors, surveillez un peu mieux votre prorpe blog, ce serait une solution, n'est-ce pas?

    meilleurs voeux.
    Anonim said...
    Salut mon cher ami,
    mes felicitations pour ce blog merveilleux.Bonne continuation a toi et n'hesite pas a ecrire tes sentiments.Ecoute le coeur tout simplement.Bonne année!!!!!!!

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire