CASTELE DIN VALEA LUAREI (I)

by Macolaus
*
Simboluri ale renasterii franceze medievale, castelele din Valea Luarei reprezinta un patrimoniu inestimabil atat al Frantei cat si al intregii umanitati. Acestea au fost construite incepand cu secolele X si renovate in special in epoca renascentista.

Atunci cand regii Frantei au inceput sa-si construiasca impozantele lor castele pe malurile Luarei, nobilimea, nedorind a ramane in urma puterii centrale, a urmat exemplul. Prezenta lor in luxurianta si fertila lunca a Luarei, dominata de un climat moderat, a atras cei mai buni proiectanti si arhitecti ai epocii, aceasta regiune geografica fiind considerata dintotdeauna "Gradina Frantei".

Am avut de curand prima fericita ocazie de a vizita cateva dintre aceste impresionante castele si catedrale. Am remarcat prima pentru ca sper sa fac turul celorlalte ramase nevazute intr-o a doua calatorie programata pentru luna decembrie, inaintea sarbatorilor de iarna.

Iata o scurta trecere in revista a acestor superbe monumente arhitecturale.

BLOIS si castelul sau - un vechi oras de resedinta al regilor Frantei medievale. Impresioneaza prin amplasarea sa pitoreasca pe malul fluviului Luara. Fiind bastina lui Ludovic al XII-lea (1498-1518), Blois este clasat in lista oraselor de arta si istorie, inclusiv istorie monumentala, a Frantei.

CASTELUL CHAUMONT a fost construit in secolul X la cererea lui Eudes I pentru a proteja orasul Blois de razboinicii conti de Anjou. In 1455 insa, la porunca lui Ludovic al XI-lea, castelul este incendiat si distrus pentru a-l pedepsi pe Pierre d'Amboise pentru opunere puterii regale. Fiul acestuia, Charles d'Amboise va intreprinde reconstructia castelului mosenit. In secolul al XIX-lea ii sunt amenajate luxoase grajduri de cai pur-sange, iar castelul este inconjurat cu superbe parcuri peizajere in stil englez.

CASTELUL DIN AMBOISE este unul dintre cele mai impresionante din lunca Luarei. Constructia lui a inceput in secolul XIII de catre Charles VIII. A fost continuata de Ludovic al XII-lea, pomenit mai sus, care a construit o aripa perpendiculara la cea existenta deja pe timpul guvernarii sale. Ulterior castelul a fost reamenajat in stilul renascentist de catre regele succesor - Francois I care l-a invitat aici pe Leonardo da Vinci sa sejurneze. Acestea au fost ultimele zile ale celebrului pictor venetian, fiind inhumat la capela Saint Hubert aflata in perimetrul castelului.
M-am aflat in trecere si prin istoricul oras TOURS, care pana la 1940 prezenta o sublima citadela medievala fiind cvasi-total distrusa, spre marele regret al francezilor, pe timpul ocupatiei Frantei de catre trupele hitleriste.


O frumoasa catedrala am intalnit in Cléry Saint-André, orasel situat in sud-vestul Orleans-ului.

Dar cu adevarat spectaculoasa este Catedrala Sfintei Cruci din Orléans( Cathédrale Sainte-Croix d'Orléans ). Inceputul constructiilor dateaza din 1287, insa demolata in parte de catre protestanti in 1568, a fost reconstruita si largita in timp, sfarsitul tuturor operatiilor arhitecturale fiind marcat la 1829.

Insa chiar si fara grandioasa catedrala, splendoarea Orléans-ului este incontestabila pe tot ansamblul sau. Aduc aici o colectie mai bogata de poze, acesta fiind si actuala mea resedinta.

3 Comments:

  1. Anonim said...
    da...f frumoase pozele!
    Anonim said...
    Multumesc pentru informatii interesante
    Anonim said...
    Multumim pentru informatii :)

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire