CAND MA GANDESC LA TARA MEA...

by Macolaus

Aflandu-ma peste hotarele tarii, mi se intampla deseori sa animez discutii cu strainii despre patria mea. Si dupa atata timp petrecut printre ei, nu ma mai mira cand pronuntand "République de Moldavie", acestia se uita lung la mine :"Ah oui, ça existe ça?!" (din fr: "Serios? asta exista...?!). Nu e doar cazul francezilor, multi dintre occidentali nu stiu mai nimic despre existenta unui stat moldav limitrof Europei, in partea sa sud-estica. Si nu e de mirare: ce a facut Moldova ca lumea s-o cunoasca? O tara care de-abia concepe sensul termenului "dezvoltare" nu starneste prea mult interes la cei ce-o inconjoara. Nu ma pretind mare cunoscator in domeniu, nici nu ma dau mare doctor in teoria macroeconomica, dar cel putin si pentru mine sunt clare cateva principii care ar sta la baza initierii unei reforme totale in tara, in dezradacinarea vechilor precepte politico-economice, in inducerea procesului modern de transformare a infrastructurii si de revigorare economica.

Asa deci, agricultura este cheia succesului tarii noastre. Sau cel putin, punctul de pornire in lungul drum al redresarii economice. N-avem infrastructura necesara pentru a purcede la dezvoltarea industriei si n-avem suficiente resurse pentru a putea eventual intretine aceasta dezvoltare. Deci vom porni de la ce avem : pamantul. Statului ii revine rolul esential de a consolida si intretine evolutiv procesul de ameliorare a conditiilor in care sunt exploatate terenurile agricole, de a asigura un cadru legislativ eficient pentru toti producatorii agricoli, de a-si construi un aparat fiscal bine dotat si de a reeduca functionarii sai in spiritul solidarist, de a controla eficient si pedepsi aspru evaziunile fiscale, tentativele de coruptie, birocratia si abuzul in functiile de raspundere din aceste aparate de stat. Alaturi de aceasta este nevoie de o politica de incurajare a producatorilor agricoli. Si anume prin acordarea subsdiilor si cotizatiilor in domeniul agricol, si mai ales la infiintarea intreprinderilor din sector.

Cred in reeducarea populatiei. Cred ca trebuie sa incepem de aici. Am cunoscut alte popoare, le-am comparat cu poporul moldovean si imi dau bine seama ca avem foarte mult de invatat inca. E normal, pare corect, desi nu putem spune ca suntem un popor mai tinar si mai necopt in comparatie cu popoarele occidentale, avem totusi o impresionanta lipsa de valori social-umane esentiale in dezvoltarea unei natiuni. Ne lipseste patriotismul. Ne lipseste solidaritatea, unitatea, cooperarea cu ceilalti. Viata cotidiana in Moldova face o evidenta paralela cu parcursul unui combatant, fiecare individ din aceasta societate lupta pentru existenta sa, si lupta deseori contra aproapelui sau. In lupta lui, el ii ignora pe ceilalti, si fiind depasit de problemele sale, el uita de orice respect pentru aproapele sau, nu mai poate fi vorba atunci de nici o amabilitate cu cei din jur, nici o compasiune pentru cel ce sufera, nici un fel de uniune intru binele tuturor ; din ghiarele lupului fiecare scapa cum poate.

Oamenii sunt rai. Si nu e firesc pentru ei, nu e in natura lor sa fie asa, moldovenii au fost mereu foarte ospitalieri, amabili, saritori in ajutor la nevoie. Deci lucrurile se pot remedia, deci exista o sansa sa revenim la starea lor fireasca, si pentru aceasta e nevoie de reeducarea lor. Dar nu poti imblanzi un flamand daca nu-l hranesti, deci reeducarea populatiei trebuie efectuata concomitent cu implimentarea unui plan de actiuni menit sa sporeasca nivelul de trai al populatiei.
E nevoie de introducerea unui curs special in programele de invatamant, mai ales la facultatile de pedagogie, acolo unde se vor forma viitorii re-educatori ai cetatenilor. Sa ne amintim ca in Franta secolelor XIX-XX, anume educatia civica a modificat fundamental atitudinea, compotamentele sociale si tendintele conduitei francezilor. Revenind la noi, acest curs trebuie sa fie pregatit foarte atent de lingvisti, de psihologi si oameni iubitori de patrie in acelasi timp. Trebuie edificat in termeni foarte afectivi, care sa cultiveze in mod firesc sentimentul de dedicare patriei sale. Numele sau sa fie de o semantica puternica, sa se intipareasca in memoria indivizilor. Sa fie un curs obligatoriu, dar placut, foarte placut, sa faca persoanele prezente sa se simta bine, sa plece de la el cu zimbetul pe buze, cu inima aprinsa de dorul de a-si vedea tara pe picioare, si sa astepte cu nerabdare urmatoarea sesiune. Stiu ca este posibila atingerea acestui obiectiv, stiu ca trebui sa fie posibil aceasta. Nimic nu este mai puternic, mai rasunator, mai edificator de natiuni decit pasiunea pentru plaiul sau natal, decit candoarea acestui sentiment, decit acest foc care poate preface un pustiu in cea mai roditoare gradina… datoria noastra atunci e sa aprindem acest foc…

Crearea locurilor de munca bine remunerate, cel putin la nivelul satisfacerii cosului de consum minim ; instituirea unui sistem de securitate sociala, care sa garanteze tratamentul gratuit a cetatenilor contra unei sume simbolice anuale ; reorganizarea organelor de resort si a aparatelor de stat inclusiv, si mai ales cele fiscale, toate acestea sunt sarcini prioritare. Sustinerea antreprenorilor locali - a creatorilor de intreprinderi, poate compensa lipsa investitiilor straine, si este cu atit mai avantajoasa cu cat profiturile create in urma activitatii economice a acestor intreprinderi raman in tara si vor fi consumate local.
-
va urma...

4 Comments:

  1. Anonim said...
    este scris binisor pentru o persoana care viziteaza Moldova odata pe an ... dar pentru acela care traieste zi de zi in rahatul de aici ... este prea naiv ...
    Anonim said...
    se vede o mare nota de dragoste de tzara in articolul tau, maco. si sa-l critic pe anonim - "rahatul de aici " noi ni-l facem, nu altii. Revolutia si ideile noi trebuie sa le cautam in sine, sa educam copii nostri intr-un mod corect si doar atunci va avea loc o luminare a intregii natiuni. Afirmarea valorilor in fiecare persoana cat si libera gandire este o cale. Revolutia porneste din inima ta, din modul tau de a gandi. Daca toti ar gandi la fel, cu aceleasi scopuri, atunci s-ar transforma intr-un OM gigant. Si nici-un Voronin n-ar mai putea stavili acest tavalug...
    Anonim said...
    Autorul spune: "Viata cotidiana in Moldova face o evidenta paralela cu parcursul unui combatant, fiecare individ din aceasta societate lupta pentru existenta sa, si lupta deseori contra aproapelui sau".

    Aceasta-i legea "acumulării primare de capital" şi dacă am ales calea "economiei de piaţă" unde contează doar abilitatea de a face bani - trebuie să suportăm consecinţele.
    Cândva, peste vre-o 50 ani, când Moldova va încheia tranziţia (dacă va mai exista), lumea poate că se va întoarce cu faţa spre valorile umane.
    Anonim said...
    I like browsing your site for the reason that you can always bring us new and awesome things, I think that I ought to at least say thanks for your hard work.

    - Henry

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire