TAINELE GASTRONOMIEI VEGETARIENE

by MacolauS

Timpul reprezinta de cele mai multe ori un instrument perfect pentru a demonstra adevarul unor teorii cu credibilitate initiala redusa, respinse de catre cei mai multi pentru neaderarea lor la standardele general recunoscute si aplicate, cat si pentru umbra de suspiciune pe care o arunca in rationamentul acestora datorita caracterului lor inovator - datorita noului concept revelat.

* * *
Au trecut mai bine de opt luni deja de cand am renuntat definitiv la carne si in genere la vechiul meu regim alimentar pentru a deveni vegetarian (sau mai bine zis lacto-vegetarian + consum de peste si oua in proportii reduse). Imi amintesc si acum zambind de polemica iscata in jurul acestui subiect intre mine si cei din jur, de avertismentele lor nesfarsite cu referinta la eventualitatea dezechilibrarii organismului meu, dereglarii metabolismului, slabirii excesive, etc. Unii ma vedeau deja internat prin spitale, altii aveau ganduri si mai funeste…
Nu pot spune ca perioada de tranzitie a fost ceva placut. Ba chiar deloc. A trebuit sa lupt cu propriul corp, sa-mi infrunt stomacul intr-o lupta acerba pentru renuntarea la meniurile bogate in grasimi saturate, in proteine animale si pentru adaptarea la cantitati sporite de legume si fructe, acestea din urma destinate a substitui in intregime produsele de patiserie conditionate, abundente in aditivi chimici, drojdii si zahar. Insa pot spune cu certitudine ca cei care parvin la finele aceastei faze intermediare isi confirma taria caracterului si pot fi siguri ca, excluzand orice alte eventualitati, vor fi capabili sa pastrze acest stil alimentar pentru perioada foarte indelungata, iar dupa ce-i vor fi inteles avantajele si benefica actiune asupra sanatatii fizice si psihologice, il vor urma pentru o viata…
_
Multi dintre cei carora le vorbesc despre alimentatia mea ma intreaba cu neincredere despre meniul meu vegetarian. Pentru ca nu-si pot imagina ce forme imbraca culinaria fara intrebuintarea carnii si a produselor de origine animala in general. Este insa vorba de o deprindere, o dependenta in modul nostru de nutritie, dar care este privita optional imediat ce renunti la aceste produse pentru o perioada. Consumul lor permanent adapteaza organismul nostru la acest tip de alimente si in momentul in care aportul acestora este stopat, imediat simtim un disconfort atribuit reactiei la schimbare. Aceasta stare ii poate determina pe multi sa creada ca organismul le da de stire ca este un pas gresit si interpreteaza semnalul primit ca pe o alerta de risc de imbolnavire in caz de persistenta a acestui stil de nutritie. Este cea mai mare greseala, si daca stim s-o reperam la timp si sa perseveram in a stabili ferm un nou principiu de alimentare, ne vom convinge si ii vom convinge pe toti ceilalti de succesulvegetarianismului si ii vom surprinde in permanenta cu variatele sale recete, cu imensitatea alegerii felului de bucate pe care ne-o ofera lumea vegetalelor…
In acest articol mi-am propus sa aduc si cateva demonstrari vii ale argumentelor expuse anterior, cateva deprinderi culinare pe care mi le-am creat in aceste opt luni si care sper sa constituie un stimul pentru cei care demareaza pe aceasta cale insa din anumite motive privesc prea abstract aceste lucruri. Pentru ca, de multe ori, fiind pregatiti teoretic - am citit o carte, cateva articole, am stat de vorba cu un dietetician - ne lipseste practica de zi cu zi.. ne lovim de problema centrala (cel putin asa o vad cei neinitiati) si care consta in dificultatea identificarii unui meniu variat, asortimentat si care ar asigura zilnic corpului toate substantele nutritive necesare.
_
Am dat preferinta varietatilor de salate, dupa cum se poate remarca, deoarece acestea constituie elementul de baza in alimentatia vegetariana : ele contin mult apreciatele cruditati care
indestuleaza organismul cu particulele vii : enzime, vitamine, proteine, grasimi nesaturate si glucide, acizi grasi esentiali, oligoelemente, s.a. toate nealterate, oferite corpului in starea lor fireasca, neafectate de factorul chimic sau termic, constituind principala sursa de mentinere a sistemului nostru imunitar, adica a sanatatii noastre.
_
Fiecare dintre noi poseda instinctiv abilitati de bucatar, multi insa resping inconstient aceasta posibilitate. E destul sa ne gandim putin la diversitatea produselor vegetale, la complementaritatea calitatilor lor nutritive si gustative pentru a obtine rezultate gastronomice uimitoare prin imbinarea cat mai armonioasa a acestora si rafinarea aromelor prin incorporarea unor condimente 100% naturale. Iata cateva exmple : busuiocul verde in salate, ciorbe ; usturoiul ( substanta antivirotica si antibacterigena perfecta prin esenta ei) in supe si consumat proaspat ca suplement la orice mancare; radacini uscate si macinate de patrunjel, etc.
_
Nu vom face o taina din modul de pregatire al unei salate; este clar pentru oricine : se aleg legumele, se taie marunt, se amesteca bine adaugandu-le ulei de floarea-soarelui, de masline sau de nuci (preferabil presat la rece) si putina sare. Doar o singura indicatie : variati cat mai mult paleta vegetala...pentru ca deseori sunt excluse o serie de legume din motivul ca acestea nu pot fi consumate crude, nu sunt gustoase, sau in genere nu prea sunt cunoscute. Si totusi, unele legume de acest gen sunt foarte importante in masura in care ele furnizeaza organismului toate substantele nutritive si vitaminoase necesare. Din categoria acestora pot fi mentionate : rizomul de telina, ridichea de toamna, sfecla rosie, leurda, spanacul s.a.
_
Raman in speranta ca sfaturile mele practice ii vor ajuta pe cei mai multi sa-si definitiveze decizia de a adopta o noua viziune despre nutritia umana : cea fireasca, nealterata de devolutie si de modul nostru de viata "modern"... Nu ezitati sa-mi lasati un comentariu, sau sa-mi cereti un sfat, aceasta tine de misiunea pe care mi-am propus-o din start, deci sunteti mai mult decat bineveniti!
_
Navigand pe net intr-o seara, am descoperit o pagina web in care am regasit cele mai multe din ideile mele, plus niste informatii foarte utile si chiar formatoare. Va invit si pe voi s-o vizitati : http://www.samancambine.ro/ .
-



4 Comments:

  1. Anonim said...
    buna,emailul meu este villeisavampire2@yahoo.com,contacteaza-ma te rog,vreau sa te intreb ceva despre dieta asta lacto vegetariana:)
    valentinamea said...
    cum asa putea sa-mi alimentez copilasulde 8 luni cat mai sanatos?metionez ca nu i-am dat carene pana acum si lumea care ma aude se uita ciudat la mine, doresc mai multe informatii si retete daca se poate ..
    valentinamea said...
    cum as putea sa-mi alimentez bebele de 8 luni natural?nu i-am dat carene pana acum pt ca am avut retineri...vreau mai multe sfaturi
    Anonim said...
    Great information! I’ve been looking for something like this for a while now. Thanks!

Post a Comment



Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire