ECHILIBRUL ALIMENTAR CA DEFINITIE PRIN EXCELENTA A LONGEVITATII (II)
Publié par MacolauS à l'adresse 12:51by MacolauS
*
citeste partea I
*
Care totusi este formula de echilibru alimentar ce ar trebui s-o adoptam pentru a regasi o sanatate de fier, o energie vitala desavirsita si o masa ponderala corespunzatoare? Sa renuntam definitiv la produsele de origine animala si sa devenim vegetarieni 100% ? Sau sa ne limitam in a consuma foarte putine alimente pe zi, constienti de riscul subnutritiei?
*
Nici una, nici cealalta. Solutia ideala este sa acordam prioritate produselor de origine vegetala, ele constituind cel putin 90% din alimentatia noastra, restul ocupandu-l lactatele si foarte rar pestele. Este preferabila eliminarea treptata a carnii si oualor, care-si au echivalenti perfecti in lumea vegetalelor. Insa mai este o serie de produsi alimentari ce ar trebui exclusi imperativ din consumul nostru, si aceasta pentru perturbarile foarte serioase pe care acestia le genereaza in corpul uman, exprimate ulterior prin scaderea imunitatii, predispunerea la diverse boli, obezitate, pierderea vitalitatii, afectarea starii psihice, si in final, imbatrinirea prematura.
*
Sa analizam zaharul. Camuflat de gustul sau placut, adevaratul efect pe care zaharul il produce in organism este o serie de dezechilibre. Sursa primara de diabet si catalizator al depunerilor de colesterol pe vasele sangvine, acest produs mai are si binecunoscuta reputatie de a favoriza cariile dentare, bolile cardiovasculare si obezitatea. Zaharul se gaseste in cantitati mari in dulciuri, produsele de cofetarie, bauturile acidulate carbogazoase (Pepsi, Sprite, etc.), inghetata. Solutia e simpla : renuntind la toate aceste articole alimentare vom regasi sanatatea si energia noastra vitala pierduta, vom da exemplu si altora care surprinsi de efectele benefice asupra sanatatii noastre, vor face la fel. Aportul de glucide fiind totusi important, vom substitui acestor produse echivalentele lor naturale : dulciuri in baza de miere, cu nuci in locul ciocolatei, din faina de griu complet sau de cereale. Vom bea apa in locul bauturilor acidulate, sau sucuri de fructe, si vom consuma o cantitate cit mai mare de fructe proaspete. Si sa nu uitam : mierea de albine este cel mai sanatos produs glucidic,fiind foarte bogat in acelasi timp in diverse subtante necesare organismului nostru, inlocuind de minune zaharul.
*
Alte alimente prezentind efecte nocive asupra sanatatii :
- chipsurile, cartofii prajiti, si alte prajeli
- cofeina (prezenta in cafea, ceai, ciocolata, cola)
- sarea
- painea alba, pastele fainoase, pizze
*
Adevarata hrana, cea care ne daruie toate binefacerile sale, care contribuie la intarirea sanatatii si a imunitatii, care ne ajuta sa construim un echilibru fiziologic-spiritual prin armonizarea tuturor proceselor vitale ce au loc in organismul nostru, este cea naturala, bazata pe cruditati. Hrana "vie" este acea care satisface in intregime necesitatile biologice ale organismului uman si care-i aduce un aport indestulator de substante "vii" : enzimele, fermentii, aminoacizii, vitaminele si oligoelementele , toate atit de necesare pentru a intretine procesele sale metabolice. Fenomenele benefice in urma adoptarii acestui mod de alimentatie nu se vor lasa mult asteptate : eliminarea treptata a toxinelor si a diverselor acumulari nocive, hranirea si tonifierea organismului, regenerarea si innoirea mai dinamica a tesuturilor, redefinirea si elasticizarea pielii, obtinerea unui ten curat si luminos.
*
Nici una, nici cealalta. Solutia ideala este sa acordam prioritate produselor de origine vegetala, ele constituind cel putin 90% din alimentatia noastra, restul ocupandu-l lactatele si foarte rar pestele. Este preferabila eliminarea treptata a carnii si oualor, care-si au echivalenti perfecti in lumea vegetalelor. Insa mai este o serie de produsi alimentari ce ar trebui exclusi imperativ din consumul nostru, si aceasta pentru perturbarile foarte serioase pe care acestia le genereaza in corpul uman, exprimate ulterior prin scaderea imunitatii, predispunerea la diverse boli, obezitate, pierderea vitalitatii, afectarea starii psihice, si in final, imbatrinirea prematura.
*
Sa analizam zaharul. Camuflat de gustul sau placut, adevaratul efect pe care zaharul il produce in organism este o serie de dezechilibre. Sursa primara de diabet si catalizator al depunerilor de colesterol pe vasele sangvine, acest produs mai are si binecunoscuta reputatie de a favoriza cariile dentare, bolile cardiovasculare si obezitatea. Zaharul se gaseste in cantitati mari in dulciuri, produsele de cofetarie, bauturile acidulate carbogazoase (Pepsi, Sprite, etc.), inghetata. Solutia e simpla : renuntind la toate aceste articole alimentare vom regasi sanatatea si energia noastra vitala pierduta, vom da exemplu si altora care surprinsi de efectele benefice asupra sanatatii noastre, vor face la fel. Aportul de glucide fiind totusi important, vom substitui acestor produse echivalentele lor naturale : dulciuri in baza de miere, cu nuci in locul ciocolatei, din faina de griu complet sau de cereale. Vom bea apa in locul bauturilor acidulate, sau sucuri de fructe, si vom consuma o cantitate cit mai mare de fructe proaspete. Si sa nu uitam : mierea de albine este cel mai sanatos produs glucidic,fiind foarte bogat in acelasi timp in diverse subtante necesare organismului nostru, inlocuind de minune zaharul.
*
Alte alimente prezentind efecte nocive asupra sanatatii :
- chipsurile, cartofii prajiti, si alte prajeli
- cofeina (prezenta in cafea, ceai, ciocolata, cola)
- sarea
- painea alba, pastele fainoase, pizze
*
Adevarata hrana, cea care ne daruie toate binefacerile sale, care contribuie la intarirea sanatatii si a imunitatii, care ne ajuta sa construim un echilibru fiziologic-spiritual prin armonizarea tuturor proceselor vitale ce au loc in organismul nostru, este cea naturala, bazata pe cruditati. Hrana "vie" este acea care satisface in intregime necesitatile biologice ale organismului uman si care-i aduce un aport indestulator de substante "vii" : enzimele, fermentii, aminoacizii, vitaminele si oligoelementele , toate atit de necesare pentru a intretine procesele sale metabolice. Fenomenele benefice in urma adoptarii acestui mod de alimentatie nu se vor lasa mult asteptate : eliminarea treptata a toxinelor si a diverselor acumulari nocive, hranirea si tonifierea organismului, regenerarea si innoirea mai dinamica a tesuturilor, redefinirea si elasticizarea pielii, obtinerea unui ten curat si luminos.
*
Hrana vie este acea hrana care nu a suferit tratament termic. In starea lor naturala, cruditatile poseda o energie vitala enorma, aceasta transferindu-se prin alimentare in corpul nostru. Odata cu prelucrarea lor termica, acest aport de energie dispare, iar ceea ce consumam noi ulterior este numita "natura moarta". Cu atit mai mult ca aparatul digestiv depune un efort considerabil la digestia acestei hrani, organismul fiind obligat a se servi de rezervele sale de substante vii pentru a intretine procesul metabolic. Deseori dupa o masa copioasa avem senzatia de oboseala, somnolenta; aceasta se intimpla in urma concentrarii energiei cvasi-totale a corpului la digestia alimentelor. Cu cit insa acestea sunt mai aproape de starea lor naturala, cu atit mai putina energie se va pierde pentru acest proces.
*
Sa vedem ce forme imbraca totusi aceasta hrana vie. Nu este o taina, le cunoastem cu totii : legume, verdeturi, fructe, cereale, nucifere, seminte, uleiurile vegetale presate la rece, alge, ceaiuri din plante medicinale, mirodenii si condimente din plante, lactatele nefierte si nepasteurizate, mierea de albine si alte produse apicole. Vom remarca ca unele legume nu pot fi consumate crude, de exemplu cartofii, dovleceii sau boabele leguminoase. Acelasi lucru il putem spune despre peste, orez sau crupele de cereale. In acest caz se va prefera fierberea lor in apa sau aburi, la foc slab, evitind orice forma de prajeala sau coptura.
*
Insa trecerea de la un mod de nutritie in baza de alimente animale la unul vegetal se poate avera destul de dura si de cele mai multe ori riscam sa ne declaram invinsi in aceasta lupta cu propriul nostru organism inca din primele zile. In perioada de tranzitie, de readaptare a aparatului digestiv si al intregului corp la noul regim alimentar (cel sanatos prin desavarsire), care este de regula de 10-16 zile, se simte o foame persistenta, un gol in stomac ce stimuleaza consumul a ceva consistent, hranitor, pentru a suplini vidul caloric creat prin renuntarea la vechiul meniu bogat in grasimi saturate, colesterol si proteine animalice. Aici este toata dificultatea adoptarii acestui regim, si aici esueaza cei mai multi. Exista totusi un remediu, un suplement caloric natural care ne poate ajuta sa depasim aceasta faza - nucile.
*
Se considera ca nucile sunt foarte calorice si bogate in grasimi, si pe buna dreptate. Daca ne putem limita la 10 nuci in medie pe zi, aceste produse pot fi de o prima insemnatate in alimentia noastra. Si aceasta pentru mai multe motive. In primul rind, datorita faptului ca nuca este una dintre cele mai bogate si calitative surse vegetale de proteine. Ea abunda in fibre, vitaminele B - E, magneziu, dar si in grasimi nesaturate, care au un rol deosebit de imporant in absorbtia nutrientilor, transmisia neuronala, pastrarea integritatii membranei celulare, etc. Iar in comparatie cu alte fructe nucifere (alune,migdale, arahide), nucile contin 3 acizi grasi esentiali echilibrului nostru alimentar.
Iata citeva idei simple si practice pentru a incorpora nucile in hrana noastra : in locul dulciurilor si a tot felul de prajituri, putem gusta nuci cu miere, in salate le vom include in locul carnii sau altor produse calorice, in terciul de ovaz la micul dejun vom adauga nuci faramitate in locul oualor sau a preparatelor din carne.
*
Corpul nostru este ceea ce mancam noi, iar noi suntem ceea ce prezinta corpul nostru. O alimentatie sanatoasa - naturala, constituita din vegetale in stare proaspata - are puterea sa produca schimbari uimitoare in existenta noastra, atit la nivel fiziologic, cit si moral, spiritual. Organismul uman are facultatea de a se afla in perfect echilibru atunci cind hrana sa isi are provenienta din natura vie, imunitatea noastra fiind atunci aproape de valoarea absoluta. Iar cind este atins acest echilibru, energia vitala a corpului isi recapta circuitul initial, favorizand toate procesele biologice ce au loc in el. Atunci simtim un aport de optimism, simtim ca traim din plin, ca ne incadram perfect in aceasta viata, ne simtim plini de sanatate si de emotii pozitive, obosim mai greu, dormim mai usor si mai relaxant, iar relatiile cu cei din jurul nostru se imbunatatesc si chiar ei vor fi uimiti de evolutia noastra. Pentru comparatie sa ne gandim la animalele salbatice. Cita armonie, naturalete si vigoare in aceste fiinte. Dar ne-am pus vreodata intrebarea cit de des se imbolnavesc ele? Majoritatea lor niciodata, iar cele carora li se intampla, isi revin in scurt timp datorita rezistentei lor sporite la boli, generata de modul lor de viata spontan si de hrana lor vegetala.
*
Sa continuam atunci a fi umani, inspirati de naturaletea lumii salbatice, vegetale si de principiile sale bio-existentiale si sa credem ca devolutia in care s-a adancit umanitatea poate fi oprita si vindecata - prin noi insine, prin redobandirea acelor reflexe si principii fundamentale innascute, si sa incepem aceasta chiar de azi, iar in aceasta misiune nobila mereu vom avea alaturi un aliat fidel - NATURA.
Libellés : Vegetarianism si Nutritionism
1 Comment:
Postare mai nouă Postare mai veche Pagina de pornire
Subscribe to:
Postare comentarii (Atom)
buy CK at unbelievable price.
Please visit http://www.chilotick.com. Transport all over the world !